Lakukan Dobi atau Menangkan Loteri

loteri

Pada hari Jumaat pulang ke rumah, saya lega hujung minggu akhirnya tiba. Tidur di, petang di kolam renang dan … timbunan pakaian yang menjulang di lantai bilik dobi! Senarai tugas rumah tangga yang tidak berkesudahan nampaknya akan hilang. Semasa berhenti mencari minyak di sepanjang lebuh raya, saya mengambil beberapa tiket loteri untuk cabutan Sabtu malam.

Pekerjaan rumah tangga berputar dalam kitaran penundaan yang tidak berkesudahan. Tidak ada yang  DOWNLOAD XE88 Android benar-benar berharap dapat melakukan pra-perawatan, mencuci, pengeringan, melipat dan membuang cucian setiap minggu dan minggu. Dobi tidak menghargai ketekunan. Walaupun anda menghabiskan sepanjang hari dengan membalikkan beban dan melipat, esok masih ada cucian di dalam bakul.

Strategi penundaan menunggu sehingga sepasang kaus kaki terakhir di laci dipakai. Maka ia adalah mod krisis. Anda semestinya perlu mencuci pakaian sekarang … tetapi anda sudah terlambat bekerja! Anda sepatutnya melakukannya pada hujung minggu.

Saya menarik ke jalan masuk dan menuju ke rumah. Di lorong dari pintu depan terletak bilik dobi – dengan cucian yang menjulang tepat di mana ia berada pagi ini. Mengeluarkan tiket loteri dari poket saya, saya melekatkannya ke peti sejuk.

Seperti cucian, bermain loteri juga mempunyai nilai kejayaan dan kegagalan yang pasti dalam kitaran penundaan. Anda boleh membeli tiket dengan setia dan tidak pernah memenangi jackpot, tetapi esok akan ada lagi sama ada anda menang atau tidak. Namun, jika anda berhenti bermain sama sekali, anda tidak akan memenangi apa-apa kecuali penyesalan dan pertanyaan “Bagaimana jika?”

Peringatan kepada diri saya tentang perkara pertama yang akan saya perlakukan ketika saya memenangi jackpot – seseorang untuk mencuci pakaian untuk saya!